cum sa te rogi

Rugăciunea este vorbire cu Dumnezeu, în care îi spui cele mai ascunse tristeţi sau cele mai strălucitoare bucurii, în care te plângi Lui pentru o nedreptate sau te rogi ca cei dragi să fie feriţi de orice primejdii; în rugăciune îi spui de cine ţi-e dor şi chemi ajutorul îngerilor pentru cei aflaţi în impas. Lui îi spui toate grijile tale, toate dorinţele şi speranţele, Lui îi vorbeşti ca unui părinte drag şi Atotputernic, ca celui mai bun prieten. Ca un copil care, întorcându-se de la grădiniţă, spune dintr-o răsuflare tot ce a făcut în ziua aceea, tot astfel vino ca un copil în faţa Tatălui Ceresc şi, după ce spui rugăciunea Tatăl Nostru, continuă să vorbeşti cu El, povestindu-i despre tine, cerându-i ajutorul, protecţia şi rugându-L să te înveţe cum să te rogi cu adevărat. Când te rogi şi vorbeşti cu El, nu te mai gândi la nimic altceva, ca şi cum atunci exişti pe lume, doar tu şi Dumnezeu. Fii convins până în adâncul fiinţei tale că El ascultă fiecare rugăciune şi te iubeşte nespus de mult.

Gustând din rugăciune, mai ales când te rogi din dragoste pentru ceilalţi oameni, vei fi uimit de fericirea cerească pe care o trăieşti astfel, şi vei dori iarăşi şi iarăşi să te asemeni cu îngerii, hrănindu-te zilnic cu pâinea rugăciunii şi cu mierea harului ce coboară asupra ta. Rugându-te, binecuvântarea Tatălui Ceresc te va însoţi pretutindeni, şi îngerii Săi te vor însoţi, luminându-ţi tainele ascunse ale existenţei, protejându-te şi umplându-ţi sufletul de bucurie.
Roagă-te în timp ce mergi la cumpărături sau pe drum spre şcoală, roagă-te când faci curăţenie sau când faci mâncare, roagă-te când te plimbi sau când eşti gata să adormi. Caută tot timpul să simţi prezenţa lui Dumnezeu şi să-I vorbeşti, să-L rogi, să-I mulţumeşti.

De exemplu, spune-I: "Doamne, cu voia Ta, acum fac de mâncare; trimite îngerii Tăi să mă ajute şi să sfinţească tot ceea ce fac şi tot ceea ce gândesc!" Apoi, tot ceea ce faci, fă în prezenţa Lui, adică dă-ţi seama că pentru El nu există pereţii sau tavanul care să Îl împiedice să te vadă. Dă-ţi seama că El te priveşte mereu, că deasupra capului tău se află de fapt un cer nesfârşit, plin de lumina şi bunătatea prezenţei Sale. Când faci de mâncare, fii atent la acest adevăr al prezenţei Lui şi la cerul nesfârşit şi plin de lumină care este deasupra ta. Toate mişcările tale vor fi atunci pline de o atenţie sfântă, ca un copil care ştie că se joacă în prezenţa mamei sale şi doreşte să o bucure. Nu lăsa grijile sau supărările să întunece bucuria comunicării cu Dumnezeu. Roagă-l pe El să îţi poarte de grijă, să rezolve tot ceea ce ţi se pare greu şi încurcat şi vei vedea că prin puterea comunicării tale cu Dumnezeu nimic nu va mai fi greu sau trist.
Roagă-te cu adevărat şi cu stăruinţă. Dumnezeu revarsă harul şi pacea unei fericiri cereşti peste sufletul şi peste viaţa celor care se roagă. Rugăciunea nu este o teorie, ci viaţă practică, aducătoare de nesfârşită bucurie, în care ne asemănăm îngerilor şi sfinţilor.

cum sa devii inteligent si cum sa-ti dezvolti memoria

Asculta

Invata sa asculti ceea ce se petrece in jurul tau, sunetele dezvolta foarte bine creierul. Poti asculta sunetele din jur intr-un moment de relaxare sau poti asculta muzica, insa este recomandat sa asculti de mai multe ori o melodie astfel incat sa incerci sa-i reti acordurile, ritmul si cuvintele daca acestea exista. In felul acesta exersezi memoria auditiva.

Stimuleaza-ti imaginatia

Cel mai bun exercitiu este acela de a citi, astfel cuvintele scrise pe foi se transforma in imagini si sentimente in creier. In felul acesta se dezvolta nu doar memoria vizuala si capacitatea de interpretare, dar si intuitia si empatia.

Aromaterapia

Aceasta stimuleaza foarte mult memoria olfactiva. Asadar, incerca sa ai acasa si la birou arome de uleiuri esentiale care emana mirosuri in fucntie de locul unde se gasesc. Astfel la birou se recomanda esente tonice precum cele de citrice sau vanilia, iar acasa ceva mai relaxante, precum cocosu, florale sau chiar exotice ori pur si simplu de levantica sau lavanda. Vei observa ca in timp doar simplul parfum poate aduce instant numeroase amintiri sau notiuni invatate.

Invata mereu ceva nou
Nu lasa sa treaca macar o zi fara sa inveti ceva nou. Exista nenumarate metode de a face acest lucru, de exemplu citesti in ziar si articolele care pana acum nu te interesau, in felul acesta poti invata cuvinte noi. Poti incerca sa faci un lucru de care pana acum te fereai, de exemplu iti prepari tu o mancare sau setezi un aparat ori incerci ceva nou. Fii intotdeauna deschis incercarilor si noului, caci cu siguranta se ivesc destule ocazii chiar si intr-o singura zi. Aceasta atitudine te ajuta ca in timp sa devii foarte deschis, sa inovezi si sa gasesti usor solutii si mai ales sa te adaptezi intr-un timp foarte scurt chiar si celor mai bruste schimbari.
Creeaza

Nu te speria daca uneori, mai ales inainte de culcare sau in unele pauza pe care le faci in timpul muncii, creierul simte nevoia de a imagina tot felul de ganduri, astfel mintea iti poate zbura departe, chiar la lucruri care nu sunt reale sau nu s-ar putea intampla. Lasa mintea sa creeze: situatii, solutii, iar tu o poti stimula si mai mult incercand in mod intentioanat sa iti imaginezi ceva, sa scrii poezii, o poveste, un articol, sa folosofezi etc. Acest exercitiu te va ajuta sa inveti sa gasesti solutii pentru cat mai multe situatii problematice si totodata sa iti controlezi in timp reactiile, cuvintele, fara a face un mare efort pentru aceasta. Ti s-a intamplat sa gandesti vreodata ca nu ai dat replica pe care o vroiai la timpul potrivit? Sau ca puteai in acel moment sa faci alta alegere, dar nu ai avut forta sau ideea? Prin acest exercitiu si prin citirea multor carti vei ajunge sa gasesti instant replici sau solutii potrivite.

Descifreaza

Antreneaza mintea sa gaseasca solutii din situatii incurcate si aceasta o poti face cel mai usor prin jocuri: jocuri de cuvinte incrucisate, de cifre cum este sudoku, citeste o carte buna unde trebuie sa “patrunzi” mai adans printre randuri dincolo de simpla poveste, joaca sah etc.

Acorda atentie simturilor tale

Invata sa te ajuti de simturi, asadar asculta muzica atunci cand inveti sau lucrezi, chiar daca la inceput ti se va parea greu, vei invata sa “lucrezi” pe doua planuri si asta chiar te va ajuta, caci pe de-o parte te relaxezi, iar pe de alta te concentrezi. Candta, cu vocea sau invata sa canti la un instrument, dezvolta-ti motricitatea dansand, poti de exemplu sa inlocuiesti sala cu orele solicitante de dans.

Vorbeste

Studii de specialitate au demonstrat ca cei care vorbesc mai mult, traiesc mai mult. Vorbeste ori de cate ori vei avea ocazia, astfel iti dezvolti vocabularul si multe alte arii cerebrale caci se pare ca in timpul vorbirii sunt stimulate foarte multe zone din creier.

Fii atent

Incearca sa fii atent la tot ce te incornjoara: pe unde mergi, numele magazinelor, al strazilor, al oamenilor, conversatiile, vestimentatia, culorile si aranjamentele in camera, ceasul si asa ami departe, Incearca sa retii cat mai mult din… viata. La inceput poti incepe prin exercitii simple. De exemplu intra intr-o camera unde nu vei mai intra curand, de exemplu un magazin la care mergi rar si retine zece obiecte din el, precum si localizarea lor, culoarul, culorile si pretul. Apoi incearca sa ti le amintesti imediat ce iesi din magazin. Apoi la doua ore incerca din nou sa iti aduci aminte. Apoi, cu trecerea timpului, incerca sa retii si mai multe lucrurui, din ce in ce mai multe…
Unele obiceiuri sunt constructive, dar minte se obisnuieste cu ritina. Asadar, incerca sa folosesti foarfeca cu mana stanga, sa mananci cu mana stanga, sa muti cosul de gunoi de la birou, sa schimbi ordinea lucrurilor in sertare sau in casa ori pe birou, in felul acesta iti lasi mintea sa lucreze, fara a forma automatisme inutile. Acest exercitiu iti creste considerabil capacitatea de adaptare la schimbrai.

Introspectia

Analizeaza-ti, cand ai putin timp, trairile, reactiile, mai ales pe cele rele. Gandeste-te ce te-a determinat sa te porti sau sa spui ori sa simti anumite lucruri. Nu are rost sa spunem mai multe, vei sesiza cat de multe lucuri vei afla…

Sportul si alimentatia

Incerca sa mananci cat mai sanatos, o minte sanatoasa se gaseste intr-un corp sanatos cum spune celebra expresie. Sportul oxigeneaza organismul, inclusiv tesutul nervos, care consuma 20% din cantitatea de oxigen dintr-un inspir, un procent foarte mare.

Somnul si relaxarea

Odiha este foarte importanta pentru organism nu doar pentru faptul ca in timpul somnului se regenreaza tesuturile, ci pentru ca multe arii cerebrale sunt mai active in timpul somnului decat in starea de veghe. Aceste arii cerbrale reanjeaza amintirile, fortifica memoria, estompeaza trairile negative, modeleaza subconstientul si otnifica functiile cerebrale. Cel mai bun este somnul cu vise, contrar miturilor care circula in privinta somnului profund, fara vise. De fapt, in timpul viselor se intampla cele mai mari modificari la nivelul descarcarilor emotionale, influentand puternic starea psihologica a individului.

Sursa: www.healthy.ro